La importància de cuidar-se per fora

“La primera impressió és la que queda”

Us sona aquesta frase? Encara que a molts us sembli una frase amb contingut poc veraç, he de dir-vos que no és així, que és bastant certa, per no dir certa del tot.

La nostra imatge personal és la nostra principal carta de presentació, arribant a ser en molts casos una eina que pot conduir-nos tant a l’èxit com al fracàs.

Dit així ens porta a pensar que vivim en una societat excessivament superficial, que jutja a les persones més per la seva aparença que per la seva vàlua professional o personal. Però la realitat és que encara que nosaltres no vulguem jutjar a ningú pel seu aspecte, el nostre cervell, concretament l’àrea de l’amígdala, ho fa de manera inconscient, sense ni tan sols adonar-nos que ho està fent.

Quan coneixem algú per primera vegada el cervell s’activa de manera que, en tot just uns segons (segons els estudis serien una mitjana de 7) sentim la necessitat de saber si ens hem de sentir amenaçats o no per aquesta persona, i si és que no, passar a poder realitzar judicis de valor sobre el seu atractiu i la seva personalitat. Això és causa de la nostra herència genètica primitiva, quan la nostra supervivència depenia de prendre una mala decisió o d’actuar massa tard davant una situació de perill.

El cervell necessita fer deduccions i prediccions constantment, sobretot el que hi ha al nostre voltant. Per això és important l’aparença, perquè serà la primera informació que tindrà en compte el nostre cervell en analitzar a qui tenim davant, i a més serà clau per completar el prejudici ràpid que formarem sobre aquesta persona. Prejudici que quedarà gravat a foc en la nostra ment, d’aquí la frase amb què començàvem el blog.

Són les altres persones les que ens defineixen i cal controlar la informació que els estem oferint, cosa que podem aprofitar de manera avantatjosa segons el nostre objectiu a aconseguir, en comptes de caure en l’excusa de culpar la societat frívola en què vivim, perquè això en definitiva no ens ajuda absolutament en res.

Molts factors intervenen en aquesta primera impressió. Uns formen part de la persona en si, de la morfologia, de la personalitat i de l’educació que hagin rebut, sent per això potser més complicat el seu control, com ara són la postura, la manera de parlar, els gestos i l’expressió de la cara. I altres són factors més fàcils de modificar, la qual cosa podem aprofitar per utilitzar a favor nostre i treure’ns el màxim partit. Aquests són la roba, complements, el pentinat, l’aspecte de la nostra pell i més en el cas de les noies el maquillatge, encara que sobre això últim cal dir que cada vegada són més els nois que comencen a fer ús, també, d’aquesta eina.

Sobre aquests dos últims punts, en aquest blog, us anirem donant pautes per potenciar aquests factors i així optimitzar el resultat sobre la impressió que causem davant els altres.

En realitat, en la mesura de l’habilitat que cadascú posseeix, la major part de les vegades ja ho fem quan tenim algun acte o esdeveniment important a què acudir; però vam passar a un segon pla aquesta atenció quan estem a casa amb la nostra parella, ens sentim més relaxats/des i de vegades s’arriba a caure en la deixadesa. Per què reservem la nostra millor versió per a altres, per a quan tenim un sopar o una reunió rellevant, i, no obstant això, a casa … no? Quines deduccions fa la parella mitjançant la nostra aparença? Segurament al principi de la relació ens preocupàvem més per lluir millor aspecte davant l’altra persona, però amb el temps i la confiança tots sabem el que acaba passant, i en realitat, sense adonar-nos, la informació que li estem donant és que “ens importen menys que abans”; no cal anar arreglats/des en excés per casa, però com ja hem dit la nostra imatge parla, i mantenir un mínim de cura en això ens fa dir-li subliminarment a l’altre que “encara ens importa”, és una forma de comunicació no verbal que ens fa crear ponts d’entesa positius entre tots dos.

Un altre aspecte important en el qual una bona imatge personal ens pot ajudar és en la confiança en un mateix. Tot i que tothom creu que l’autoestima neix de la nostra ment, estudis recents apunten que també tenen part del seu origen en el cos, és a dir, un cop més parlem que el llenguatge no verbal també influeix en el nostre estat anímic.

Estaríem parlant d’una situació en què el peix es mossega la cua: quan et sents derrotat o no et sents valuós ho expresses encongint el teu cos i descuidant el teu aspecte, perquè total … ¿Per a què? Però és possible trencar aquest cercle viciós. Està demostrat que adoptar una postura alçada i expansiva durant 2 minuts, acompanyat això d’un empolainat apropiat ja és suficient per fer-te sentir més confiat i segur de tu mateix, de fet segons els estudis s’incrementen els nivells de testosterona un 20% i disminueixen un 25% els de cortisol, hormona de l’estrès i l’ansietat.

Dit tot això només queda animar-vos a tots i a totes que us cuideu per fora; per dins és obvi que també, però això és una cosa que ja ho tenim tots més que inserit en el nostre cervell, ara cal afegir aquestes altres cures, sens dubte notareu els resultats.